Infraröd bastu

IR bastu är en typ av bastu som har hälsosamma effekter till hela kroppen, och det räcker med korta behandlingar. Bastun passar för hela familjenoavsett ålder, den försvårar inte andningen och saknar fukt.Passar väldigt bra för äldre.

I vanlig bastu använder man varmluft för att värma kroppen, i en IR bastu värmer infraröda vågor cellen direkt och man svettas 3 ggr intensivare. Infraröda vågor är helt ofarliga värmestrålar för människan. Den motsvarar vår egen infraröda energi som är nödvändig och en del av den naturliga solenergin. I solen känner du värme av solens ljus, den värmen är inte UV strålar utan infraröda ljusstrålar.

 

Hur fungerar en IR bastu?

Infraröd teknologi utformades först av NASA för att ha en värmealstrande hannduk på rymdfärden. Japanerna har sedan utvecklat tekniken.

Infrarött ljus är en form av ljusenergi från solen, men på grund av dess längre våglängder kan det inte ses av mänskliga ögat, som ultravioletta strålar. Den ljusenergi som kommer från värmestrålarna är mycket viktig och nyttig för människor. En mänsklig kropp kan absorbera strålarna på grund av sin genomträngande förmåga. När strålarna går in genom huden till vävnaderna förvandlas de från ljusenergi till värmeenergi. Av värmeenergin expanderar vävnaden och som i sin tur bidrar till bättre blodcirkulation. Värmen som produceras hjälper kroppen att svettas ut gifter som kroppen samlat på sig.

En stor skillnad från vanlig bastu är att den värmer upp till 4-5 cm djup in i kroppen och ger en djupare uppvärmning. Kroppens temperatur stiger till 38,5 grader och vid 40-60 graders temperatur svettas man 3 ggr så mycket än i en vanlig bastu. Det är kroppen som värms upp och inte luften som i en vanlig bastu, luften är torr och påverkar inte andningen.

Rekommendationer är att basta 2-3 ggr/vecka i 30-40 min/tillfälle för att få den bästa effekten av behandlingen.På den tiden värms vävnaden upp på djupet och sätter fart på alla kroppens funktioner.

Kroppen förbränner ca 600 kcal under 30 minuter, lika mycket som vid snabb löpning i 30 minuter. Drick mycket vatten före och efter så vätskebalansen bibehålls.

Medtag baddräkt/bikini/badbyxor att ha på dig i bastun. Handduk, badrock och tofflor får du låna. 

 

Behandlande effekt

Strålningsvärmen frigör kroppcellerna från olika gifter samt rensar ut toxiner som t ex alkohol, nikotin, tunga metaller (bly, nickel, kvicksilver). Ansamlingar av toxiner blockerar blodcirkulationen, syresättningen och näringstillförseln.

Infraröd ljusenergi lindrar och hjälper till vid tillstånd som bland annat  förkylning, fibromyalgi, teumatism, psoriasis och kronisk smärta. Den bränner kaloroer, stabiliserar blodtrycket och kroppsvikten. Ger även huden mer lyster och mer elastisisk.

Mycket kraftiga svettningar är kroppens rengöring från giftiga slaggprodukter. Genom att värma upp kroppen och stimulera blodflödet ger ökad energinivå vilken främjar kroppens förmåga till självläkning och till den allmänna hälsan.

 

OBS! Avstå från behandling

-vid akut pågående infektion i tand, led eller hud

-vid graviditet (kan ge obehag vid ökad kroppstemperatur och blodcirkulation)

-konstgjorda leder och andra kirurgiska implantat

-vid hjärtinfarkt/hjärtsjukdom

-vid cancerbehandling