Den enda ort i Sverige som kallas Gestilren

Gästre – Sverige rikes vagga
Var det på slätterna kring Gästre som slaget om ett enat Sverige stod?
På slätterna utanför dagens Gästre by i Frösthults socken tågade över 18 000 danska kavallerister upp, ledda av Sverker d.y, för för att hjälpa honom återta den svenska kungakronan. Klädda i full riddarrustning måste de ha varit en skräckinjagande syn.

Denna sommardag, den 17 juli, 1210, skulle Sverker förlora livet. Han hade i flera år kämpat med Erik Knutsson om Sveriges tron. Erik hade förlorat sina tre bröder vid ett första slag nere i Tiveden några år tidigare och tvingats fly till Norge.

Men han återvände och utmanade ett par år senare, år 1208, Sverker på nytt. De två utkämpade slaget vid Lena i Västergötland och den här gången lyckades Erik Knutsson besegra Sverker, som tvingades fly till Danmark.

De sparsamma historiska källorna visar emellertid att Sverker inte gav upp Sveriges tron, utan ett tredje och avgörande slag utkämpades mellan dessa två ätters arméer. De mest djärva hävdar att detta slag vid Gestilren, som är det äldre namnet på platsen, vad det första riddarslaget till häst. I full rustning skulle de båda arméerna har stött samman.

Slaget vid Gestilren markerar slutet på maktkampen mellan de båda eriska och sverkiska kungaätterna. Efter slaget kröner sig Erik Knutsson till kung över Sverige och man kan kanske hävda att det var början för den svenska enhetsstaten. Nuvarande Sveriges vagga skulle alltså ha stått i Gästre by, några kilometer från Fjärdhundra.

Men vad är sanning och vad är sägen om denna händelse?

Historikerna har inte kunna lokalisera Gestilren, men tidigt lade Varvs socken i Västergötland beslag på platsen genom att år 1910 resa en sten över slaget. Det finns emellertid inga historiska källor som nämner någon ort vid namn Gestilren i Västergötland, förutom en källa 200 år efter slaget, några ord av en okänd skribent i Västgötalagens kungakrönika.

Den enda ort i Sverige som kallas Gestilren finns omnämnd i en kyrkoräkenskapsbok, som tar upp byn i Frösthult socken, Uppland. Det är landsarkivarien Lar Otto Berg som gjort denna upptäckt, men inga andra samtida böcker nämner orten. Därför är Bergs fynd osäkert.

År 2004 fick han starkt stöd av landets främste ortnamnsforskare, professor Staffan Fridell. Efter en avancerad språkanalys drar han slutsatsen att Gestilren är den ursprungliga formen av namnet Gästre.

Det finns ett par andra förslag på var slaget också kan ha ägt rum. Några orter i östergötland nämns också.

Hur var det då med riddarrustningarna och de danska soldaterna? Inte ens det är säkert. Inga danska källor finns om ett sådant stöd till Sverker, medan den finns danska källor som visar att Sverker fick stöd vid slaget vid Lena, ett par år tidigare. Inga säkra käller om riddares deltagare finns heller…

I romanerna om Arn har Jan Guillou placerat slaget i Västergötland, men kanske gick han bara på en hundraårig pr-kupp från Varvs socken och kanske måste han reviderar sin historia i en kommande upplaga, för byn Gästre hos oss gör numera anspråk på att vara Sveriges vagga.

Läs mer i Wikipedia, den fria encyklopedin: Slaget vid Gestilren



Tillbaka