Minnesanteckningar Fjärd100% 110221

Minnesanteckningar från möte i Fjärd100%, 21 februari 2011

Mötet arrangerades av valberedningen. Syftet med mötet var att starta en diskussion om föreningens uppdrag, locka fram engagemang och få fler som är villiga att ta uppdrag i föreningen.

På mötet deltog 12 personer. föreningen.

På mötet deltog 12 personer (Gunilla Lundell, Sven-Olof Lundqvist, Peter Johansson, Eva Stenbacka, Börje Jodensvi, Tina Bergman, Lotta Nenzén, Ola Larsson, Alf Stenbacka, Bengt Alfredsson, Eva Alfredsson, Carl von Schéele). Mött fattade inga formella beslut men hade några tydliga förslag.

  1. Föreningens arbete ska ske i arbetsgrupper. Den som är intresserad av en fråga ska kunna starta en arbetsgrupp i föreningens regi. Under den närmaste tiden ska Fjärd100% koncentrera sig på två uppgifter, arrangera valborgsmässofirande vid Albäck och en julmarknad den 2:a advent. Växer engagemanget och deltagandet i föreningen kan fler frågor bli aktuella. Månadsmötena ska inte vara lika framträdande som idag. Föreningen ska också kunna vara stödjande för arrangemang som andra grupperingar har ansvar för. Däremot ska de ekonomiska insatser/garantier som föreningen ställer upp med i olika sammanhang inte leda till förlust. Föreningen ska också erbjuda föreningar som tynar att bedriva sin verksamhet som en arbetsgrupp i Fjärd100% och därmed få större resurser i ryggen,

  2. Arbetet i föreningen ska drivas av lust och inte av plikt. Det kan leda till att frågor som är viktiga för bygdens utveckling inte drivs av föreningen därför att ingen av de aktiva vill engagera sig i den. Å andra sidan kan det också leda till att medlemmar tar tag i fler frågor som är viktiga för bygden.

  3. Tänk på belöningar. Styrelse och andra som är hårt engagerade och arbetar mycket ska kunna belönas med en middag eller något liknande på föreningskassans bekostnad. Utgifter för resor och andra utlägg ska föreningen i högre grad stå för. Styrelsen beslutar.

  4. Föreningen bör bjuda in bygdens andra föreningar till ett gemensamt möte en gång varje termin för att diskutera samarbeten.

  5. Namnet Fjärd100% är bra och etablerat och bör inte ändras. Däremot bör en tydlig förklaring av föreningens syfte följa med namnet i brevhuvud och övrig skriftlig information. Ola Larsson brukar i sin korrespondens förklara att föreningen är till för att tillvarata intresse och idéer för utveckling av Fjärdhundra samhälle och bygden runt omkring. En bra formulering tyckte mötet.

  6. En medlemsmatrikel ska upprättas. En symbolisk avgift ska tas ut, förslagsvis 50 kr för fem års medlemskap.

  7. Alla möten i föreningen ska ha dagordning och ordförande som föredelar ordet. Syftet är att få en tydligare mötesordning.

  8. Mötesdeltagarna hade flera förslag på hur fler personer skulle kunna fås att delta i föreningens verksamhet: Var och en tar med sig två bekanta/grannar till nästa möte (årsmötet). Alla nyinflyttade i bygden välkomnas av en representant från föreningen. Föreningen bör satsa mer på att få yngre intresserad av arbetet. Ett förslag: Hyr datasalen och låt ungdomar lära de äldre hur man använder sociala medier som Facebook och Twitter. Föreningen bör också bli bättre på att skicka in notiser om sin verksamhet till EP och Ena-Håbo-tidningen. Ett utskick till alla hushåll i bygden skulle också kunna övervägas.

  9. Mötet diskuterade också om styrelsen kunde ha färre antal personer än fem och om man skulle ha två ordföranden som delar på arbetet, men enligt stadgarna ska styrelsen innehålla fem personer, varav en är ordförande och en är kassör.

Fjärdhundra den 21 feb. 11
Carl von Scheele



Tillbaka